Sumrak

Suština je u senkama.

Koliko su duge ili kratke, toliko se proteže tvoje telo i tvoj um.

Zato je sumrak jedina sigurna zona u kojoj znaš da te niko i ništa ne prati u stopu. To je saznanje zlata vredno kad takođe znaš da su ti iza leđa utvare, zlokobni ili sažaljivi pogledi, oni sa spremnim noževima ili ritmičnim koracima neprijatelja.

Tišina nikad glasnija, u sumrak.

Tu se susreću misli o prošlom i budućem, sećanja, neprepoznatljiva lica prolaznika, jer ulične svetiljke još nisu podešene na zemaljsko vreme.

Ono važnije, ljudsko, unutrašnja vatra uvek zna da se upali kad je nevolja blizu, kad je sreća blizu, kad je poljubac blizu, kad je taj, onaj, znaš, onaj zagrljaj blizu. Nepogrešivo. Vatra i sumrak su sestre od tetke, apsolutno.

Više suza nego zvezda, u sumrak.

U sumrak se ostavlja najveća ljubav, u sumrak se donose najteže odluke, u sumrak počinju svi grehovi, u njemu počivaju, njime se hrane. Ta granica između dozvoljenog i ljudskog traje koliko i sumrak, kratko i jako, duboko i tiho, toplo i opasno. Od posebnih svitanja sazdan, svaki sumrak mala je smrt dana i rođendan noći u kojoj se može desiti i najnemogućije. Da te neko voli ili voliš, na primer. A ta ljubav, na primer, ta ljubav jedno je od najlepših drugih imena za sumrak, onaj letnji ili zimski svejedno. Jer, neke su ljubavi hladne i providne kao planinska jezera, druge užarene kao grotlo vulkana koje topi stope i briše sve tragove iza sebe. Naravno, samo onima koji u ljubavi ostave ikakav trag.

Za tren prođu leta i zime, u sumrak.

Postistina kaže da su vreme izmislili pohlepni, a trenutak siromašni.

Melanholija svakako nije izmišljena, ona je prirodno stanje u sumrak, onda kad nas više nema u stvarnom svetu, kad se Sunce poigrava i želi da jednom izađe na zapadu i tada kad nas napuste snovi, deca, lepota, ljubav, šta god.

U sumrak sve drugačije miriše i drugačije se piše, jer sumrak je mesto bogova i boginja, čije je slobodno vreme, pored svih zala i jada u rasporedu sveta, veoma ograničeno.
U sumrak je sve zaludno i sve svejedno.

Luda Luna luduje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *