Novogovor

Kad predsednik kaže kako će ‘agresivno’ zapošljavati, ‘krvavo’ se boriti protiv kriminala i radije ‘umreti za narod’ nego ga iznova mučiti, već počinju da mi se pale crvene lampice, jer je novogovor jedan od instrumenata kojima barataju opasne ideologije otkad je sveta i veka.

Kad svaki član vladajuće stranke misli da je bogomdan da zastupa zajednicu, a to čini isključivo u ličnom interesu, ja se setim da i fašizam počiva na masovnom kvazi elitizmu, u kojem su najbolji oni poslušni, vojnici partije, i svaki sledeći nadređeni je svom podređenom bog i batina, a ujedno je podrazumevajuće bogatiji.

Živi život zbog borbe, ne bori se za bolji život, on dolazi nakon pobede! – kliču odabrani koji s vrha bolje vide koliko je samo neprijatelja oko nas, koliko nam zavera preti, koliko nas samo ljudi mrzi, i ja se stresem od pomisli da ja, u stvari, volim ljude, pedere, Cigane, crne i žute, kurve i siromašne, decu i hendikepirane, priznajem zločine na sve četiri strane sveta, imam prijatelje Albance, Hrvate, Italijane i Nemce, ali jedino mrtva to smem glasno da izgovorim.

Ta ljubav prema bližnjem svom me i tera da vođama poručim da je Gering voleo da kaže ‘kad čujem kultura, uhvatim se za pištolj’, te da me tolike crkve duž puteva koji su gradili Rimljani ili Nemci, svejedno, uznemiravaju više nego čučavci i ledene učionice škola koje prokišnjavaju, da me brine što posećuju Patrijaršiju češće nego bolnice za ometene u razvoju, da zazirem od korporacijskog novca zbog ovdašnjih voda, šuma, planina, vazduha, zemlje i ljudi.

Možda se ipak najviše plašim oduzimanja prava na kritičko razmišljanje i uterivanja straha u kosti kroz koje uveliko fijuču meci, beda, glad i beznađe. Znam, ne živim u modernom društvu u kojem je neslaganje korisno za obogaćivanje znanja, a nauka važnija od paganskih običaja, ne, ovde je neslaganje izdaja, i ja to znam, ali pet para ne dajem za to.

Stvari treba nazivati pravim imenom, lomače je ionako lako zapaliti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *