Reality TV vs. Zdrav razum

Četiri žene presudile su sebi smrću pre nego što ste to uradili vi.
U jednom danu.
Zahvaljujući vašem potpunom ignorisanju stvarnih problema, vašem bizarnom nagonu da zavirite u tuđ krevet, džep i tanjir umesto u knjige, zakone i civilizovan svet, zahvaljujući dvostrukom životu koji vodite zbog drugih ili zbog toga što nemate svest o zajednici, nemate svest o tome da niste jači, bolji, bogatiji i pametniji ako u tuđoj nesreći i patološkoj mržnji uživate.
Naprotiv, samo ste deo krugova nasilja, vaše nečinjenje je nasilno, vaša pasivna agresija takođe ubija, a i na dobrom ste putu do obdukcionog stola ili zatvorskih rešetaka. Vi ili vaša deca, ista ona deca koju gurate pred kamere i javnost da se takmiče pevajući, plešući, kreveljeći se ili dajući smešne izjave za tv jer ste im vi to na neki volšeban, valutno burazerski način omogućili.

Zahvaljujući vama i vašem ćutanju, negiranju, okretanju glave, sebičluku, bezozećajnosti, primitivizmu, nasilničko podaničkoj prirodi, neobrazovanju, nesvesti, nevaspitanju, lažima, bežanju, licemerju, i pre svega, zahvaljujući vašoj potrebi da se u svemu odreknete odgovornosti, čak i onog njenog civilizacijskog minimuma.

I žrtve i nasilnici su nečija deca, zar ne, ili mislite da su pali s neba u zlo?
Podsetiću vas na jednog od televizijskih magova rejtinga i njegov slučaj.
Naime, Džeri Springer je krajem devedesetih bio političar i glumac i muzičar. Bio je autor i voditelj čuvenog ‘Džeri Springer šou’, američkog televizijskog monstruma sastavljenog od bizarnih slučajeva porodičnih odnosa, nasilja i perverzija, izmišljenih i realnih situacija i likova koji su pomerili granicu između stvarnog i nestvarnog, mogućeg i nemogućeg u dotadašnjim tv programima. U procesu koji je 2002. godine pokrenuo sin Nensi Kempbel Panic, žene koju je nakon učestvovanja u njegovom isplativom tv šou programu ubio suprug, procenjeno je da je Springer doprineo okolnostima koje su vodile do ubistva i da zbog toga snosi i deo krivične odgovornosti. Nakon takve odluke suda i producenti su od igranja na kartu najnižih ljudskih poriva odustali, a sin engleskih Jevreja, emigrant koji je želeo da uspe, povukao se iz te vrste šou programa.
Ipak, ovo nije Amerika.
Ovo nije čak ni država građana, već performans pred uplašenom, nesnađenom, nedovršenom i posrnulom publikom.
Nešto je jezivo bolesno u nama, u medijima, u odnosu medija i nas samih. To nešto žene i deca najčešće plaćaju životom. Mislite o tome dok ne bude kasno, a već jeste.
I da, mislite li o tome zašto je više mrtvih u miru nego u ratu u vreme ove vlasti?
Da brojimo nastradale u porodičnom nasilju, poginule građevince, kriminalce, nevine žrtve neznanja i nezainteresovanosti države u kojoj je i rast svega u zlatnom dobu ‘dramatičan’?
Ćutanjem o svemu lošem, pohlepnom, zlom i lažnom sami birate smt, umesto borbe za dostojanstven život.
Ipak, ne zaboravite da genetski kod pamti i da će vam sve urađeno biti vraćeno.
Naročito ono što ste morali, a iz čistog konformizma i zbog sopstvenog dupeta niste uradili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *